Frontaal aanzicht types digitale camerastypes-digitale-cameras-bovenzicht

Informatie over de verschillende types digitale fotocamera’s

Wanneer je digitale fotocamera’s wenst op te delen in verschillende types, dan dien je te kijken naar de sensor die de camera heeft. De grootte van de sensor bepaalt onder andere de kwaliteit van de uiteindelijke foto die gemaakt kan worden. Zo zal een grotere sensor meer data kunnen opnemen (meer informatie per pixel) en dus resulteren in meer gedetailleerde en kwalitatieve foto’s. Daarnaast speelt de grootte van de camera sensor ook een belangrijke rol in de scherptediepte van de uiteindelijke foto. Hoe kleiner de sensor, hoe meer scherptediepte je verkrijgt in de foto en dus hoe moeilijker het wordt om een onderwerp los te maken van zijn achtergrond.

Rekening houdend met de grootte van de sensor kunnen digitale fotocamera’s worden opgedeeld in vijf belangrijke types :

  • Compact camera’s
  • Systeem camera’s
  • Spiegelreflex camera’s
  • Full frame camera’s
  • Middenformaat & Grootformaat camera’s

Compactcamera’s

Compact cameras, ook wel “point and shoot camera’s” genoemd, zijn digitale cameras die door de meeste amateurfotografen worden gebruikt. De belangrijkste eigenschap van een compact camera is dat hij klein is en dus meestal in jouw broekzak past. Doordat het beeld rechtstreeks via de lens op de camera sensor terechtkomt (en dit niet via een spiegel gaat zoals bij een spiegelreflex camera) hebben de fabricanten de mogelijkheid om deze camera’s klein te houden. Er is namelijk geen ruimte nodig in de camera voor alle techniek die komt kijken bij het toevoegen van een spiegel. Daarnaast wordt voor dit type camera ook een zeer kleine sensor gebruikt wat als logisch gevolg heeft dat er dus minder ruimte nodig is en de camera opnieuw compacter wordt. Bovendien zorgt de kleine sensor er ook voor dat lenzen voor dit type camera ook klein kunnen zijn.

Het gevolg van het ontbreken van een spiegel in de camera (zoals bij spiegelreflexcamera’s) is dat je bij een compactcamera steeds naar het led scherm van de camera zal moeten kijken of te zien wat de beelduitsnede is dat de camera ook daadwerkelijk ziet. Wanneer de camera een zoeker heeft en je door die zoeker kijkt, dan is dat niet hetzelfde beeld als datgeen door de lens valt. Jouw uiteindelijke foto zal dus een licht afwijkende beelduitsnede hebben.

Naast de compactheid van de point and shoot camera is de kleine sensor ook een zeer belangrijk kenmerk van de compact camera. De grootte van de sensor schommelt tussen de 3% à 7% van de sensor van een full frame camera (ofwel een 35mm camera, waarbij de camera sensor 36 x 24 mm is). Doordat dit type camera de kleinste sensoren hebben, kunnen ze ook het minst goed het beeld omzetten in een digitale foto. Per pixel kan er veel minder informatie opgeslagen worden, waardoor je met dit type fotocamera de minst kwalitatieve foto’s kan maken. Uiteraard kan je met dit type fotocamera uiteraard wel mooie foto’s schieten, maar je kan er nooit dezelfde kwaliteit van verwachten als met een full frame camera bijvoorbeeld.

Een gevolg van de kleinere sensor is ook dat je steeds heel veel scherptediepte zal hebben in jouw foto’s. Het zal dus moeilijk zijn om een onderwerp te trekken waarbij je de achtergrond wazig wil houden (het lostrekken van het onderwerp van de achtergrond).

Een volgende eigenschap van een compactcamera is dat dit type camera slechts één lens heeft. Je kan dus geen bijkomende lenzen aankopen specifiek voor een ander type fotografie. Dit betekent dat je dus ook beperkt bent in de mogelijkheden van foto’s die je kan trekken. Een beperking van het inzoomen zal iets zijn waar je al snel tegenaan loopt.

Natuurlijk is dit type camera wel één van de meest gebruiksvriendelijke. Enerzijds doordat ze zo klein zijn, anderzijds door de beperkte mogelijkheden van dit type foto camera. Ze worden daarom ook wel point-and-shoot camera’s genoemd; je haalt ze uit jouw broekzak, richt op het onderwerp en schiet de foto. Zo simpel kan het zijn.

Systeemcamera’s

Systeemcamera’s zijn het type foto camera’s dat nog maar enkele jaren bij het publiek gekend is (sinds 2010 begonnen meer consumergerichte cameramerken dit type camera op de markt te brengen; echter was Leica al op de markt gekomen sinds 2004 met dit type camera). Het is het type camera dat de brug vormt tussen compactcamera’s en spiegelreflexcamera’s en die een oplossing biedt aan de amateurfotograaf die toch iets meer kwalitatieve foto’s wenst te maken. Ze zijn een beetje “best of both worlds” wat betreft grootte van de camera en kwaliteit van de foto’s.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een systeemcamera is nog steeds de compacte vorm van de camera. Dit komt omdat ook bij dit type fotocamera de spiegel niet aanwezig is (je hebt dus ook geen zoeker, maar moet ook naar een scherm kijken om te zien wat je trekt) en dus ruimte bespaard kan worden. Alhoewel het al iets moeilijker wordt om dit type camera in jouw broekzak mee te nemen heeft hij toch nog steeds een comfortabele grootte en licht gewicht. Het blijft dus een camera die gemakkelijk mee te nemen is en waar je ook snel een foto mee kan maken (beetje point-and-shoot principe).

Het grote verschil met de compactcamera is dat bij dit type fotocamera de lenzen wél verwisselbaar zijn. Elke vendor die dit type camera aanbiedt heeft dus ook verschillende lenzen beschikbaar. Hierdoor kan je specifiek een geschikte lens kiezen voor het objectief dat je voor ogen hebt. Er zijn zelfs fabricanten die zogenoemde “toy” lenzen aanbiedt voor dit type camera, waarmee je dan verschillende effecten kan bekomen in jouw foto.

Naast verwisselbare lenzen bieden fabricanten van dit type fotocamera meestal ook nog andere accessoires aan, zoals externe flitsers en kan je bijvoorbeeld ook filters gebruiken bij de lenzen wat met de compactcamera niet mogelijk is. Ook qua functionaliteiten zal je meer kunnen doen met een systeemcamera dan met een compactcamera wat voor een meer gevorderde fotograaf wel interessant is.

De sensorgrootte verschilt van camera tot camera. Je hebt fabricanten waarbij de sensor even klein is als hun compactcamera’s tot fabricanten die een full frame sensor (35mm) in hun systeemcamera’s steken. Je moet er wel rekening mee houden dat de camera groter en zwaarder wordt naarmate de sensor groter wordt. Natuurlijk heb je bij een grotere sensor ook meer kwalitatieve foto’s en kan je ook bij mindere lichtomstandigheden betere foto’s maken. De fabricanten moeten dus voor hun systeemcamera’s een keuze maken tussen compactheid en kwaliteit.

Spiegelreflexcamera’s

De spiegelreflexcamera, ook wel SLR camera of Single Lens Reflex Camera genoemd, is dé camera bij uistek voor de (semi) professionele en meer gevorderde amateufotograaf. Dit type fotocamera biedt de meer gevorderde fotograaf heel wat vrijheid om de fotocamera zo in te stellen zodat hij zijn gewenste effect verkrijgt.

Uiteraard is de belangrijkste eigenschap van dit type camera dat hij een spiegel bevat. Die spiegel in de spiegelreflexcamera zorgt ervoor dat het beeld dat in de lens valt weerspiegeld wordt zodat het beeld zichtbaar wordt in de zoeker van de camera. Het beeld dat je ziet door de zoeker is dus ook hetzelfde beeld dat gezien wordt door de camera. Wanneer je een effectieve foto maakt dan klapt de spiegel in waardoor het beeld op de sensor valt en de foto wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de spiegel en de technologie die nodig is om hem te doen inklappen is dit type fotocamera groter en zwaarder dan compactcamera’s of systeemcamera’s.

Bij dit type fotocamera heb je ook de mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken. Het cameragedeelte zelf wordt ook wel de “body” genoemd. Een camera body kan los aangekocht worden, maar wordt meestal met een kitlens (een populaire standaardlens voor die body) aangeboden. Meer informatie over verschillende lenzen of camera objectieven vind je elders op deze website.

De sensor in dit type camera wordt een APS-C sensor genoemd. Het is een veel grotere sensor dan deze die je in de compactcamera’s terugvindt, wat dus zorgt voor een betere kwaliteit van foto’s. De sensor kan meer licht opvangen en heeft ook een grotere oppervlakte per pixel, waardoor je meer details in jouw foto’s krijgt. Door de grotere sensor heb je bij een spiegelreflexcamera ook meer controle over de scherptediepte in de foto. Je kan dus zorgen dat het onderwerp van jouw foto scherp is, maar de achtergrond wazig.

Full frame camera’s

De full frame camera is dé digitale camera bij uitstek voor de professionele fotograaf. De fotograaf heeft volledige controle over hoe hij de foto tot stand wil brengen door de vele instelmogelijkheden.

Dé belangrijkste eigenschap van een full frame camera is zijn grote sensor. De sensor van een full-frame camera is even groot als het negatief van bij de “oude” analoge fotocamera’s. Een negatief van een filmrolletje van de tijd voor het digitale tijdperk had een afmeting van 36mm x 24mm. Net dezelfde grootte als de sensor van de full-frame camera. De kwaliteit van de foto’s die je maakt met een full frame zijn dus gelijk aan deze van de vroegere analoge camera’s.

Door de grote sensor kan de camera heel veel licht opnemen en heb je een grotere oppervlakte per pixel om de informatie van jouw foto in op te slaan. Dit zorgt voor meer kwalitatieve foto’s en zeer scherpe foto’s. Opnieuw zorgt de nog grotere foto voor een kleinere scherptediepte. Dit zorgt ervoor dat de fotograaf zijn onderwerp kan losmaken van de achtergrond (door het onderwerp scherp te maken en de achtergrond wazig).

Uiteraard zijn de objectieven voor dit type fotocamera voor professionele fotografen verwisselbaar. Doordat de sensor groter is, zijn er ook grotere objectieven nodig. Dit geldt trouwens voor alles bij full-frame camera’s. De camera sensor is groot, waardoor de camera body ook groot is en waardoor grotere objectieven nodig zijn. Het gewicht van dit type camera is dus ook naargelang zijn grootte. Ook de hoge kostprijs voor dit type camera is daar het gevolg van.

Een full-frame camera behoort eigenlijk ook tot de familie spiegelreflexcamera’s. Ze hebben ook een zoeker waardoor je hetzelfde beeld ziet dat op de sensor valt. Je kijkt door de zoeker rechtstreeks door de lens van de camera via de spiegel. Wanneer je de camera ontspanner indrukt, dan klapt de spiegel in en wordt het beeld vastgelegd op de sensor.

Middenformaat & Grootformaat camera’s

Voor de volledigheid neem ik hier ook nog middenformaat & grootformaat camera’s op in het overzicht van types camera’s. Eigenlijk horen ze niet thuis in dit rijtje, omdat dit meestal analoge camera’s zijn en geen digitale camera’s. Alhoewel er ook wel digitale middenformaat camera’s bestaan.

Het zijn camera’s die ook wel technische camera’s worden genoemd omdat er ook techniek bij komt kijken om foto’s te kunnen trekken met dit type camera. Zo goed als alles is instelbaar en de sensor is gigantisch groot (twee keer zo groot als een fullframe is nog maar het begin). Je kan dus met dit type camera nóg meer details vastleggen in de foto’s. Wanneer je zeer grote prints wil maken van jouw foto’s, dan ga je met dit type camera nog steeds een haarscherpe foto hebben.

 

Gerelateerde blogberichten